Το τυρί είναι καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης, αλλά μπορεί επίσης να είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο. Πρέπει να τρώμε περισσότερο τυρί ή λιγότερο;

Η γκάμα των διαθέσιμων τυριών έχει επίσης αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά τυριά λόγω αλλεργίας στο γάλα ή δυσανεξίας στη λακτόζη, επειδή ακολουθούν δίαιτα απώλειας βάρους ή ως μέρος μιας vegan δίαιτας.

Το τυρί προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, μερικά από τα οποία είναι εκπληκτικά. Το αν είναι ή όχι μια υγιεινή επιλογή εξαρτάται από το άτομο και το είδος και την ποσότητα του τυριού που καταναλώνεται.

Γενικά στοιχεία για το τυρί

Υπάρχουν χιλιάδες είδη τυριών. Το φαγητό με γεύση τυριού δεν θεωρείται ένα από αυτά. Πολλά τυριά είναι πλούσια σε νάτριο και λιπαρά, αλλά τα οφέλη μπορεί να υπερτερούν των μειονεκτημάτων.
Το φυσικό τυρί με χαμηλά λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να αποτελέσει μια υγιεινή προσθήκη στις περισσότερες δίαιτες. Όποιος έχει αλλεργία στη λακτόζη δεν πρέπει να τρώει κανένα είδος τυριού, αλλά ορισμένα είδη μπορεί να είναι κατάλληλα για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Τύποι τυριού

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες τυριού, η καθεμία με τη δική της γεύση και σύνθεση. Το τυρί είναι ένα τυπικό συνοδευτικό για δημοφιλή φαγητά όπως μπιφτέκια, πίτσα, μεξικάνικα πιάτα, σαλάτες και σάντουιτς. Μόνο του, μπορεί να είναι ένα σνακ ή ένα ορεκτικό. Μπορεί να προστεθεί σε σάλτσες, σούπες, αρτοσκευάσματα και πολλά άλλα πιάτα.

Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες τυριών, που κυμαίνονται από ήπια έως ώριμη γεύση και χαμηλής έως υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στη σύνθεση. Μπορεί να παρασκευαστεί από γάλα αγελάδων, προβάτων, κατσικιών και άλλων ζώων.

Το πλήρες γάλα τυρί περιέχει μεταξύ 6 και 10 γραμμάρια (g) λίπους ανά μερίδα. Από αυτά, 4 g έως 6 g είναι κορεσμένα λιπαρά.

Το τυρί με χαμηλά ή μειωμένα λιπαρά παρασκευάζεται με 2 % γάλα. Το άπαχο τυρί παρασκευάζεται με 0 τοις εκατό ή άπαχο γάλα.

Τα φρέσκα τυριά είναι τυριά που δεν έχουν παλαιώσει ή ωριμάσει. Συνήθως έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία, πιο απαλή υφή και πιο ήπια γεύση από τα παλαιωμένα τυριά. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ρικότα, τυρί κρέμα, τυρί κότατζ και μασκαρπόνε.

Τα παλαιωμένα ή ώριμα τυριά έχουν πιο σφιχτή υφή και τείνουν να παλαιώνουν για 6 μήνες ή περισσότερο. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαδικασία γήρανσης, τόσο πιο συμπυκνωμένη ή έντονη είναι η γεύση. Το Cheddar, το Swiss, το Parmesan και το Gruyère είναι παραδείγματα παλαιωμένων τυριών.

Το επεξεργασμένο τυρί, όπως το επάλειψη τυριού, το αμερικανικό τυρί, τα προϊόντα «τυρί τροφής» και «με γεύση τυριού» δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως τυριά και η ετικέτα πρέπει να το αντικατοπτρίζει. Αυτά είναι προϊόντα σταθερά στο ράφι και περιέχουν πρόσθετα συστατικά όπως ενισχυτικά γεύσης και γαλακτωματοποιητές.

Τα μη γαλακτοκομικά τυριά, όπως το τυρί σόγιας και το daiya, είναι κατάλληλα για άτομα που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα.

Θρεπτικά στστατικά

Το τυρί είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για υγιή οστά και δόντια, την πήξη του αίματος, την επούλωση πληγών και τη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.

Άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 19 έως 50 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα. Μία φέτα τυρί τσένταρ παρέχει το 20% αυτής της ημερήσιας ανάγκης.

Ωστόσο, το τυρί μπορεί επίσης να είναι υψηλό σε θερμίδες, νάτριο και κορεσμένα λιπαρά. Η κατανομή των μακροθρεπτικών συστατικών σε οποιοδήποτε τυρί μπορεί να ποικίλλει ευρέως, ανάλογα με τον τύπο.

Οφέλη για την υγεία

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών. Εδώ είναι οκτώ τρόποι με τους οποίους το τυρί μπορεί να είναι υγιεινό.

1. Υγεία των οστών

Η περιεκτικότητα του τυριού σε ασβέστιο, πρωτεΐνες, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες A, D και K σημαίνει ότι μπορεί να συμβάλει στην υγιή ανάπτυξη των οστών σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Ορισμένες θεωρίες έχουν προτείνει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα οξέος στο σώμα και ότι αυτό μπορεί να καταστρέψει αντί να ενθαρρύνει τα υγιή οστά. Ωστόσο, τα επιστημονικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν αυτή την άποψη.

2. Στοματική υγεία

Το τυρί μπορεί να ενισχύσει την υγεία των δοντιών. Το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των δοντιών και το τυρί είναι μια καλή πηγή ασβεστίου. Επιπλέον, τουλάχιστον μία μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση τυριού μπορεί να αυξήσει το επίπεδο του pH στην οδοντική πλάκα, προσφέροντας προστασία από τις οδοντικές κοιλότητες.

Το γάλα και το γιαούρτι χωρίς ζάχαρη φαίνεται να μην έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

3. Αρτηριακή πίεση

Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερο τυρί έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, παρά το γεγονός ότι ορισμένα τυριά είναι πλούσια σε λιπαρά και νάτριο.

Το ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Συνιστώνται τυριά με χαμηλά λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Ένα κατάλληλο τυρί χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο θα ήταν το φυσικό ελβετικό τυρί με χαμηλά ή μειωμένα λιπαρά.

Άλλα τυριά με χαμηλά λιπαρά περιλαμβάνουν τυρί κότατζ, τυρί ρικότα, παρμεζάνα, φέτα και κατσικίσιο τυρί και τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά.

Πολλά τυριά είναι πλέον διαθέσιμα σε «Light» εκδόσεις, όπως τσένταρ, μπρι  και φέτα. Ελέγξτε τις διατροφικές πληροφορίες, επειδή ορισμένα τυριά με μειωμένα λιπαρά έχουν προσθέσει νάτριο.

Λόγω της ακραίας επεξεργασίας, τα τυριά χωρίς λιπαρά δεν συνιστώνται ως τακτικό μέρος της διατροφής, ακόμη και για όσους θέλουν να μειώσουν τις θερμίδες ή το λίπος.

Διαβάστε περισσότερα για τα γαλακτοκομικά προϊόντα:

Αρθογράφος και YouTuber για το site https://trelogatos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.